Op 23 mei 2023 is met een overtuigende meerderheid van stemmen een nieuw wetsvoorstel aangenomen, dat werkgevers met meer dan 10 werknemers verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze wet, gericht op het bevorderen van sociale veiligheid op de werkvloer, heeft als doel elke werknemer de mogelijkheid te bieden om zich vertrouwelijk te uiten en bijstand te krijgen bij ongewenste situaties. Deze maatregel werd breed gesteund in de Tweede Kamer, en hoewel het misschien betreurenswaardig is dat dergelijke regels nodig zijn, zijn ze volgens de wetgever belangrijk om in te stellen.
Niet altijd is duidelijk wat er precies van een vertrouwenspersoon wordt verwacht, en de kwaliteit en professionaliteit van vertrouwenspersonen variëren sterk. Bovendien kunnen interne vertrouwenspersonen, zonder wettelijke bescherming, kwetsbaar zijn voor druk vanuit de directie of leidinggevenden.
Kort samengevat, na de invoering van deze wet, zijn alle werkgevers met meer dan 10 werknemers verplicht om een interne of externe vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze persoon heeft als taak om werknemers op te vangen, te begeleiden en te adviseren, en indien nodig door te verwijzen naar professionele hulpverlening. Daarnaast is de vertrouwenspersoon verantwoordelijk voor het signaleren van knelpunten in het uitvoeren van het beleid en het geven van advies aan de werkgever, ondernemingsraad, of personeelsvertegenwoordiging.
In 2023 heb ik het certificaat voor vertrouwenspersoon gehaald bij de Landelijke vereniging voor vertrouwenspersonen LVV https://lvvv.nl .
Hierdoor ben ik officieel gecertificeerd en geaccrediteerd vertrouwenspersoon. Mijn accreditatie is ingeschreven bij Hobéon https://www.hobeon.nl . Jaarlijks dienen de hier aangesloten vertrouwenspersonen voldoende activiteiten te ontplooien zoals het volgen van trainingen en cursussen en het deelnemen aan intervisie bijeenkomsten om voldoende punten te behalen om zodoende gecertificeerd te blijven. Wij zorgen er daardoor voor dat wij altijd op de hoogte zijn van de nieuwste regelgeving en ontwikkelingen. Ben je zelf vertrouwenspersoon, HR medewerker of ondernemer en wil je eens sparren, meer weten of advies, dan kan je altijd contact met me opnemen.
Zo kan ik helpen bij het opstellen van beleid rondom omgangsnormen en integriteit. Je kan me inhuren als extern vertrouwenspersoon, ik kom graag een presentatie geven om interne communicatie te bevorderen en ik ben beschikbaar voor overleg met de ondernemingsraad of directie om een veilige werkcultuur te bevorderen en te borgen. Natuurlijk zorg ik ook voor een officiële jaar rapportage over het aantal meldingen en soort van meldingen of klachten en geef advies over de te ondernemen acties en verbeteringen.
Als goed werkgever wil je natuurlijk dan je een veilige en fijne werkcultuur hebt en stel je een gedragscode op waar je medewerkers duidelijk maakt hoe we met elkaar om gaan en hoe te handelen in het geval van integriteitsschendingen. Het is van belang hier goed op te communiceren en trainingen voor te geven. ook is input vanuit de organisatie cruciaal om een goede gedragscode op te stellen. Nog steeds durft het merendeel van de medewerkers bij organisaties geen melding te doen van integriteitsschendingen. https://www.nrc.nl/nieuws/2023/12/05/helft-van-de-integriteitsschendingen-op-de-werkvloer-niet-gemeld
Dat moet je volgens mij als werkgever niet willen. Je reputatie kan zomaar naar de maan gaan. Als er misstanden zijn , dan wil je hiervan weten, zodat je dit kan oplossen. Blijf dus vooral communiceren intern en extern over wat je van je medewerkers , je klanten, je leveranciers en anderen in je netwerk verwacht. Nodig anderen uit om met je mee te denken en vooral te melden, mocht er toch een situatie zijn die mogelijk niet in de haak is en in ieder geval niet goed voelt.
Voor medewerkers
Indien je werkgever mij als extern vertrouwenspersoon heeft ingesteld, dan heb je via de interne communicatie van je werkgever mijn contact gegevens gevonden en kan je als je ergens mee zit, advies wilt, een klacht of melding wilt maken, altijd contact met me opnemen. Alles wat je tegen me zegt is en blijft vertrouwelijk. Wil je meer weten over wat een vertrouwenspersoon doet, bekijk dan hier het informatieve filmpje van de LVV. https://www.youtube.com/watch?v=LQy0R1CUP5c&list=TLGGz40ITLsF0mkwMjAxMjAyNA&t=19s
Sinds 1 januari 2024 is er een officieel landelijk examen voor de basis opleiding vertrouwenspersoon ingevoerd met als doel het verhogen en borgen van het kwaliteitsniveau van vertrouwenspersonen. Iedereen die in 2023 het certificaat heeft behaald is ingevoerd in de nieuwste wetgeving en ontwikkelingen en voldoen daarmee automatisch een de officieel gestelde normen. De vertrouwenspersonen die aan de recente eisen voldoen mogen zich register vertrouwenspersoon noemen. Ik ben dus zo'n register vertrouwenspersoon, in het bezit van een VOG en onderschrijf vanzelfsprekend de gedragscode van vertrouwenspersonen.
Er worden veel artikelen geschreven over psychologische veiligheid binnen organisaties. Of misschien vanwege beroepsdeformatie zie ik veel van deze artikelen voorbij komen.
Ik heb laatst een training gevolgd en daar is 1 tip uitgekomen die ik niemand wil onthouden, daarom deel ik deze graag. Sommigen zullen het boek "de onbevreesde organisatie" al hebben gelezen, maar als je dit nog niet hebt gedaan, kan ik het zeker aanraden. Dit is geen boek over vormen van grensoverschrijdend gedrag, maar een boel over hoe je in een organisatie waar iedereen vrij is en zich vrij voelt om zijn mening te uiten, om fouten toe te geven, sneller veruitgang boekt. Je breidt dus je concurrentie voordeel uit als je medewerkers zich vrij kunnen uiten en elkaar constructieve feedback kunnen geven. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat wij diverse redenen hebben om ons niet uit te spreken. Dat het soms voor ons veiliger voelt om maar niets te zeggen omdat je geen rancune wilt, omdat je vreest voor negatieve reacties of omdat je je niet zelfzeker voelt. De beloning op de korte termijn is dat je geen consequenties hebt van je zegje doen. Op de lange termijn is het funest voor de ontwikkeling van jezelf, je collega's en de organisatie. https://www.bol.com/nl/nl/p/de-onbevreesde-organisatie/ . Nu ja doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
Meer weten over bepaalde onderwerpen kijk dan eens op de volgende websites
https://www.huisvoorklokkenluiders.nl/
https://www.wetbeschermingklokkenluiders.nl/
Kijken hoe de diverse landen er in Europa voor staan
https://whistleblowingmonitor.eu/
Meer weten over vertrouwenspersonen en accreditatie